This wiki uses the Creative Commons Attribution Share-Alike 4.0 (International) license.
Kangaroo: Difference between revisions
Prognozowane są burze z porywami wiatru i intensywnymi opadami deszczu, lokalnie gradu. Wiatr zachodni do północno-zachodniego 6 do 7, w porywach 8, okresami 9 w skali B. Podejmij środki ostrożności. Sztormowy wiatr oraz wzmożone falowanie może powodować znaczne szkody na obszarach przybrzeżnych, takich jak wydmy, wały, nabrzeża. Przewiduje się utrudnione warunki nawigacyjne. Zaleca sie unikanie podróży przez obszary strefy brzegowej. Dodatkowo podczas wiatru z kierunków północnych występuje za |
Undo revision 1738 by I don’t know I don’t care Animal Back-Battle (talk) |
||
| Line 1: | Line 1: | ||
A '''Kangaroo''' is a common name for the [[mammals]] [[marsupials]] members of the [[macropodidae]] family. | A '''Kangaroo''' is a common name for the [[mammals]] [[marsupials]] members of the [[macropodidae]] family. | ||
[[File:a Kangaroo and a Joey.png|thumb|150px| | [[File:a Kangaroo and a Joey.png|thumb|150px|A Grey kangaroo (''Macropus giganteus'')]] | ||
Strictly speaking, "kangaroo" refers to the largest species of the macropodidae subfamily, which also includes the structurally similar but smaller wallabies. Kangaroos and [[wallabies]] live in [[Australia]] and nearby islands; they are predominantly herbivorous land animals, competing for food with grazing animals such as [[sheep]]. They have a peaceful nature, which leads them to attack potential aggressors only when truly threatened. Prized for their skin and meat, they are heavily hunted. | Strictly speaking, "kangaroo" refers to the largest species of the macropodidae subfamily, which also includes the structurally similar but smaller wallabies. Kangaroos and [[wallabies]] live in [[Australia]] and nearby islands; they are predominantly herbivorous land animals, competing for food with grazing animals such as [[sheep]]. They have a peaceful nature, which leads them to attack potential aggressors only when truly threatened. Prized for their skin and meat, they are heavily hunted. | ||
| Line 14: | Line 14: | ||
'''Scientific classification:''' Kangaroos belong to the family [[Macropodidae]] of the order [[Marsupials]], class [[Mammals]], ''subphylum'' [[Vertebrates]], ''phylum'' [[Chordates]]. | '''Scientific classification:''' Kangaroos belong to the family [[Macropodidae]] of the order [[Marsupials]], class [[Mammals]], ''subphylum'' [[Vertebrates]], ''phylum'' [[Chordates]]. | ||
== Source == | |||
''Source:'' This page was adopted from the page "[https://wikibigino.miraheze.org/wiki/Canguro Canguro]," from WikiBigino. You may view [https://wikibigino.miraheze.org/wiki/Canguro?action=history the history of this page] for the authors, which is reusable under the Creative Commons Attribution 4.0 (International) license. | |||
{{Portal|Animals|Kangaroos}} | {{Portal|Animals|Kangaroos}} | ||
Revision as of 15:46, 15 June 2026
A Kangaroo is a common name for the mammals marsupials members of the macropodidae family.
Strictly speaking, "kangaroo" refers to the largest species of the macropodidae subfamily, which also includes the structurally similar but smaller wallabies. Kangaroos and wallabies live in Australia and nearby islands; they are predominantly herbivorous land animals, competing for food with grazing animals such as sheep. They have a peaceful nature, which leads them to attack potential aggressors only when truly threatened. Prized for their skin and meat, they are heavily hunted.
Physical Characteristics and Development
Kangaroos have large, mobile ears, a slender chest, and a bulkier hindquarters. They have short forelimbs with five toes each, and long, robust hind legs with four toes each; the fourth toe of the latter has a sharp claw, used for defense. The tail is muscular, up to 1.2 m long; it is used for support when sitting or walking and as a counterweight when jumping. The fur, soft and woolly, varies in color from gray to reddish, depending on the species. Larger kangaroos can travel at speeds of 30-50 km/h, covering a distance of about 9 m in a single leap; it is estimated that when running, the time spent suspended in the air accounts for 70% of the total.
As with all marsupials, the young are born at a very early stage of development; At birth, they are no more than 2 cm long and have particularly robust front legs—stronger than their hind legs—with which they climb up their mother's body to reach her nipples. The nipples are located inside the pouch, the abdominal pouch characteristic of all female marsupials, where the young complete their development. The young kangaroo emerges from the pouch at an age between 6 and 10 months, but remains with its mother and continues to suckle until 12 to 18 months.
Representative Species
The best-known kangaroo species are three, all belonging to the genus Macropus: the grey kangaroo (Macropus giganteus), the red kangaroo (Macropus rufus), and the robust wallaroo (Macropus robustus). They are all approximately as tall as a human, although the wallaroo is generally more heavily built. More than by coat color, the three species are distinguished from each other by the characteristics of their faces: the grey kangaroo's is completely covered in fur, the wallaroo's is completely hairless, and the red kangaroo's is partly hairy and partly hairless. There are numerous other varieties of kangaroos with controversial taxonomic classification classification, which are sometimes considered subspecies of those mentioned, sometimes even actual species.
Scientific classification: Kangaroos belong to the family Macropodidae of the order Marsupials, class Mammals, subphylum Vertebrates, phylum Chordates.
Source
Source: This page was adopted from the page "Canguro," from WikiBigino. You may view the history of this page for the authors, which is reusable under the Creative Commons Attribution 4.0 (International) license.
| Template:Portal Animals | Template:Portal Kangaroos |